Middagsymposium


27 maart 2025


Bildung.city | Amsterdam

Programma

Werken met de Vragenlijst Veelplegers

 

12:30

Inloop met koffie en thee

13:00 Ido Weijers

Opening programma

Prof.dr. Ido Weijers, pedagoog, em. hoogleraar Jeugdrechtspleging en Jeugdbescherming Universiteit Utrecht

13:10

Toelichting en achtergrond van de Vragenlijst Veelplegers

Ido Weijers

In een longitudinale studie stonden de vragen wat jonge veelplegers doet stoppen en wat de beste aanpak is van deze jongeren. Twee belangrijke bevindingen zijn dat er verschillende fasen in het proces van stoppen met een criminele levenswijze kunnen worden onderscheiden en dat elke fase een eigen geheel van interventies op het gebied van straf en zorg vraagt.

Naar aanleiding van de presentatie van de uitkomsten van deze studie ontstond vanuit het veld de vraag naar een methodiek om deze verschillende fasen in het proces van desistance from crime in kaart te kunnen brengen. Daartoe is speciaal voor dit doel een Vragenlijst Veelplegers samengesteld.

13:40 Henk Ferwerda

Lessen uit onderzoek naar de persoonsgerichte aanpak van de jonge aanwas en doorstromers in de criminaliteit

(zoals binnen Preventie met Gezag)

Dr. Henk Ferwerda, Criminoloog & inhoudelijk directeur bij Bureau Beke

Wie zijn eigenlijk de jonge aanwas en doorstromers in de criminaliteit en wat betekenen hun kenmerken voor de aanpak? Om deze vraag te beantwoorden gaat Henk in op wat hij noemt ‘Het LinkedIn van de misdaad’. Het hebben van familieleden, vrienden en kennissen in de georganiseerde criminaliteit is namelijk de belangrijkste risicofactor om in de criminaliteit te komen en te blijven. Thema’s als rekrutering en ingroei van jongeren in de georganiseerde criminaliteit, risicofactoren en beschermingsfactoren én zinvolle interventies komen aan de orde. Naast interventies zijn randvoorwaarden om interventies te laten slagen ook van belang. Te denken valt aan timing, de plaats van de jongeren in het LinkedIn van de misdaad, het tempo van de straat en de wil en motivatie om te willen veranderen.

14:10

Koffiepauze

14:30

De toepassing van de vragenlijst bij jonge doorstromers

Ido Weijers

Allereerst is belangrijk dat de Vragenlijst echt is ontwikkeld om een goed beeld te krijgen van de motivatie van de jonge delinquente routinier. Dat kan zijn een jonge veelpleger (tenminste 5 veroordelingen), maar ook een jonge doorstromer, die via criminele netwerken in de serieuze criminaliteit terecht is gekomen, maar nog relatief weinig is opgepakt en veroordeeld. Tegelijkertijd zijn de condities waarbinnen de Vragenlijst wordt ingezet van groot belang. Er mag absoluut niet lijken op een verhoor. Dat sluit allerminst uit dat bijvoorbeeld iemand van de politie deze lijst afneemt, als maar heel duidelijk wordt gezorgd voor een zo vertrouwelijk mogelijke sfeer. Denk aan de ruimte waar het gesprek plaatsvindt en in elk geval zonder uniform of toga. Wat ook bevorderlijk is, is als de vragen worden gesteld door een vrouwelijke professional – dan gaan de meeste jongeren, ook de routiniers, over het algemeen nu eenmaal iets makkelijker praten

15:00

Ido Weijers en Henk Ferwerda in gesprek met de deelnemers over de toepassing van de vragenlijst

16:00

Afsluitende samenvatting, discussie en borrel